Hey! Gaat het nu ineens over bedrijfsvoering?

Ik stond laatst bij onze club aan de bar met een voetbalmaatje te praten. Zegt hij, “jij helpt bedrijven toch met ISO-certificeringen?” Ik zeg ja dat klopt, vooral de bedrijfskundige en mensenkant ervan. Ik had daar echt een heel ander beeld van man. Ik dacht dat het meer over procedures ging, maar we hebben het voornamelijk gehad over onze bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld anticiperen op de omgeving, kansen, bedreigingen en risico’s. Ook de interactie met mensen. Super interessant, gaf hij enthousiast aan.

Zouden we dan toch aan het einde van het tijdperk van het stoffige imago van ISO komen?

Hoe leeft dat bij jullie? Heeft ISO nog dat stoffige “het mot van de ISO” of “als mijn klanten er niet naar zouden vragen, dan stoppen we er meteen mee” imago? Als ik eerlijk ben, vind ik dit zelf een lastig punt. Wie wil er nu een dienst met een stoffig imago verkopen?

Wat ik zelf in de praktijk tegenkom, is behoefte aan kennis over de systemen. Ik merk dat als die kennis wordt opgedaan, de stof plaatsmaakt voor nieuwe inzichten, wat weer leidt tot nieuwe kansen. Echt leuk om dit soort processen mee te mogen maken. Misschien heeft dit ook wel met mijn leeftijd te maken; de behoefte om zelf kennis te vergaren, maar vooral om kennis over te dragen.

Ik weet niet wat jullie ervaring is met bedrijfsadviseurs op het gebied van ISO-managementsystemen, maar ik merk dat in de loop der jaren dat de rol van de adviseur aan het verschuiven is naar die van coach. Meer nadruk op het overbrengen van kennis en het creëren van nieuwe inzichten bij het implementeren en het verbeteren van het managementsysteem. Ik vind dat echt leuk, vooral het verdiepen in de mindset van mensen, de interactie van groepen en het bijbehorende veranderproces. Wat hierbij helpt is de opzet van de nieuwe ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 en ISO 45001:2018 normen, op basis van de High Level Structure.

De High Level Structure wordt als plug-in model voor ISO-managementsystemen gebruikt. Het plug-in model wordt sinds september 2015 als basis gebruikt voor kwaliteit, milieu en sinds maart 2018 ook voor gezond en veilig werken. Bovendien zijn deze systemen gebaseerd op risico gebaseerd denken, waardoor je automatisch buiten de organisatiegrenzen gaat kijken. Dit is ook niet zo gek gezien het feit dat onze omgeving steeds sneller aan veranderingen onderhevig is.

Wat ook opvalt, is dat deze systemen zich richten op wat processen teweeg moeten brengen (output en de beheersing hiervan) en niet hoe een organisatie zijn processen moet inrichten. Dit betekent dat organisaties veel vrijer zijn in de inrichting van de organisatie afgestemd op de eerdergenoemde omgeving. Misschien voelt u hem al aankomen, dat deden de meeste organisaties al, dus de inhoud van die managementsystemen gaat steeds meer een afspiegeling worden van de werkelijke bedrijfsvoering van die organisaties. Ik merk in de praktijk dat daardoor directies veel makkelijker betrokken zijn. Sterker nog, zij nemen hier een leidende rol en zijn hier ook de deskundige in. Leuk om mensen te helpen relaties te leggen tussen de werkelijke bedrijfsvoering en de vereisten uit de norm. Uiteindelijk leren we dat deze niet zover uit elkaar liggen. Sterker nog, later blijkt dat deze elkaar versterken.

Het is die avond nog laat geworden in de voetbalkantine van vv SEOLTO in Zevenbergen. Overigens een mooi cluppie.

 

Henk Driessen