Je bent met iemand op de werkvloer aan het praten en ineens gaat het gesprek de verkeerde kant uit! Whow, wat is hier aan de hand? Je dacht rustig de discussie aan te gaan over een onschuldig onderwerp, maar stuit op rigiditeit van de ander. De situatie slaat al snel om van een rustig gesprek naar een verhitte discussie. Je ziet iemand boos tegenover je staan en als je denkt dat het echt niet erger kan, krijg je nog te horen “Ik ben nu eenmaal zo”. Je vraagt je af of je de volgende keer met diezelfde persoon weer een discussie zou aangaan?
Ik vraag me af welke mindset in bovenstaande situatie een rol speelt. Het is misschien wel de eeuwige discussie over aangeleerd en aangeboren.
Mindset en het gedrag wat daaruit voortvloeit, zijn bepalend voor de manier waarop mensen denken, voelen en handelen (doen), zowel in de individuele als in de collectieve context, Drew, et al., (2004:65-75). Zij benadrukken dat gedrag bepaald wordt door een hoeveelheid aan opvattingen, attitudes, ambities en waarden. Deze spelen zich af in de hogere logische niveaus van de piramide van Bateson en Dilts (1972, 1979). Dit betekent, des te hoger het niveau, hoe fundamenteler een bepaalde mindset voor iemand is en des te lastiger het is, hiervan af te willen wijken. Vandaar dat de term mindset in de literatuur veelal wordt vergeleken met een denkwijze die het gedrag van mensen beïnvloedt, Dweck, (2006), Drew, et al., (2004).
In de afgelopen 25 jaar heeft Carol Dweck, (2006, 2011) onderzoek gedaan naar de mindset van mensen. Hiertoe zijn twee verschillende mindsets te onderscheiden die aangeven in hoeverre mensen bereid zijn te leren en ontwikkelen. Zij onderscheiden hierin de ‘fixed’ en de ‘growth’ mindset. Bij de ‘fixed mindset’ (statische mindset) is een individu ervan overtuigd dat intelligentie is aangeboren en deze daardoor vastligt en niet ontwikkelbaar is. Bij de ‘growth mindset’ (groei georiënteerde mindset) is het individu, in tegenstelling tot de statische mindset, ervan overtuigd dat de intellectuele capaciteit met een bepaalde inspanning en hulp juist kan verbeteren.
Individuen met een statische mindset zijn gefocust op het bewijzen van hun intelligentie. Zij vinden dat persoonlijkheid en karakter immers vaststaande gegevens zijn waar iemand het mee moet doen. Daarnaast creëert de statische mindset een interne monoloog die focust op een oordeel. Dit betekent dat zij bij het ontvangen van bepaalde informatie, een sterk waardeoordeel hangen aan aspecten van deze informatie, uitgedrukt in positief of negatief. Dit in tegenstelling tot de groei georiënteerde mindset, welke gestoeld is op het geloof dat basiskwaliteiten ontwikkelbaar zijn door te leren en ervaring op te doen. De interne monoloog van het individu met de groei georiënteerde mindset, richt zich op juist leren en constructief handelen Dweck, (2011:251). De verschillen tussen fixed en growth mindset zijn weergegeven in onderstaande tabel, Lazaron & van Dinteren, (2010:282).